Finanstips

Råvaror

Traditionellt har svenska folket inte investerat så mycket i råvaror. Men affärstidningarnas ökade rapportering över oljepriset och hur guldet ökar i värde gör att svenskarna nog snart börjar inse möjligheterna med denna investeringsform.

I vilket fall så som helst så är det viktigt att sprida riskerna så att inte alla dina framtida besparingar ligger i aktier eller värdepappersfonder som investerar i aktier. Riskspridning är nämligen nyckeln till en bra utveckling av dina investerade pengar.

Nedan följer vår guide till hur du kan handla råvaror och en genomgång av de två mest handlade råvarorna, guld och olja.

Att handla råvaror – lättare än aktier?

Råvaror är cykliska, dvs utvecklingen för råvaror är starkt säsongsbetonad och generellt är det lättare att förutspå trender för råvaror än för aktier. Olja och naturgas brukar t. ex oftast gå ner under hösten, medan silver brukar gå upp under september.

En rekommenderad sida för allt om råvaror heter just https://www.ravaror.se och där kan du få tips om saker att handla, samt förslag på råvarumärklare.

Faktum är att under de senaste 36 åren så har det fungerat 27 gånger (75 % success rate) att köpa silver den 1 september och sälja den 24 september. För cruide oil så har det fungerat 20 gånger av 25 (80 % success rate) att sälja guld den 11 september och ligga kvar i positionen till den 9 december. Ifall du varit med och handlat med den cykliska trenden för olja och silver så hade du kunnat tjäna stora pengar.

Hur kan olja, guld och silver handlas? (Spot, EFT’s eller futures)?

Det finns många olika sätt att handla råvaror som guld, olja och silver på.

Råvaror via spot trading
Att handla råvaror på spot är det snabbast växande sättet och anledningarna är många. Ifall du vill handla råvaror själv med hjälp av grafer och med möjlighet att sätta upp egna trading system så är det en utmärkt möjlighet att handla spot.

Fördelar: Maximal likviditet, belåning och möjligheter egen eller automatisk trading.
Nackdelar: Måste själv handla eller skapa strategier för trading robots.
Insättningskrav: $100-1000 för några, $2000 eller mer för andra.
Belåning: Mellan 100-200 gångers belåning är ofta möjligt genom råvarumäklare (commodity brokers).

Råvaruindex
Beroende på vilken investeringsfilosofi du föredrar och vilka vikter du är intresserad utav så går det att välja mellan en rad olika råvaruindex. Normalt sett är lägsta insättningskrav minst 100 000 usd, men ofta väsentligt mer. Här följer några av de vanligaste indexen för råvaror:

Fördelar: Ofta god riskspridning. Praktiskt om du vill få in råvaror in din portfölj.
Nackdelar: Höga insättningskrav. Kan ej påverka utvecklingen själv.
Insättningskrav: $100 000 eller mer.
Belåning: Ingen belåning är möjlig med råvaruindex.

Börshandlade fonder (EFTs)
Ett populärt sätt att tjäna pengar på råvaror är genom börsnoterade fonder eller Exchange Traded Funds (ETFs). Dessa fungerar som indexfonder, men handlas över börsen. I Sverige finns dock inte många att välja bland, för närvarande inga EFT’s där du kan handla råvaror.

Fördelar med EFTs: Inget minimumbelopp.
Nackdelar med EFTs: Du kan inte själv påverka investeringen när du gått in.
Insättningskrav: Inget insättningskrav.
Belåning: Ingen belåning är möjlig med EFTs.

Köpa guld – en hedge mot inflation

Om vi går in på specifika råvaror så är guld en intressant sådan. Det är en bra inflationshedge och alla borde ha lite guld i sin portfölj. Från 27 juli till den 1 september har det normalt varit utmärkt läge att gå lång i guld, något som fungerat 26 gånger de 33 senaste åren (78,8 % success rate).

Olja som investering

Att ha olja som investering i sin portfölj kan vara spännande. De sista åren så har oljan pendlat i pris något helt otroligt. Traditionellt har det varit bra att köpa olja under mitten av april till maj, något som fungerat de senaste 20 av 26 år. Att sälja olja är däremot bättre under hösten, mellan den 11 september till den 9 december. Denna trade har fungerat i 80 % av fallen eller 20 gånger under de sista 25 åren. Liksom övrig data över trades är de tagna från Commodity Traders Almanac 2009.

Finanstips